Cnc Router Mil Motoru, Spindle

Cnc Router Mil Motorları ve Spindle Nedir, Ne İşe Yarar

Cnc router mil motoru makineler için en önemli parçalardan birisidir. İnternette dolaşan hobi amaçlı cnc router videolarında gördüğünüz matkap ve dremel benzeri kesici motorlar spindle değillerdir ve iş profesyonel uygulamalar geldiğinde yetersiz kalırlar. En iyi ihtimalle 6 ay sonra milatlarını doldururlar. Bundan dolayı cnc parçaları içerisinde sizlerin ihtiyaç duyacağınız en önemli parçalardan birisi kesinlikle spindle motorlardır.

cnc router spindle mil motoru
Spindle Mil Motoru

Profesyonel uygulamalar için gerçek spindle’lar metal gövdeli, boşluksuz yapıya sahip, 12000- 40000 rpm arası yüksek hızlarda çalışabilen, invertör kontrollü motorlardır. Cnc router’lar da işlenebilen alüminyum, mdf, kontraplak ve kompozit malzemeler, çelik gibi sert malzemelere göre yüksek hızlarda işlenebilirler. Bu nedenle spindle seçiminde dakikada en az 12000 devir döndürebilen motorları seçmeliyiz. Cnc router fiyatları ile ilgili yazımızda da belirttiğimiz gibi makinenizde seçeceğiniz motorlar makinenizin verimi için oldukça önemlidir. Alacak olduğunuz makinenin uzun ömürlü ve verimli olması için mil motorunu çok iyi tercih etmeniz gerekmektedir.

Spindle gücünü belirlerken unutmamalıyız ki, spindle’ın gücünün artmasıyla spindle yatakları da güçlendirilmelidir. Daha güçlü yataklama ise daha büyük rulmanlar ile sağlanır. Ancak, rulman boyutlarının artması, bilyelerin merkez kaç kuvvetlerinin artmasına ve daha fazla ısının açığa çıkmasına sebep olur. Bu nedenle, güçlü spindle motorlarında seramik rulmanlar tercih edilmelidir.

Spindle gücünü belirlerken ilk düşünmemiz gereken parametre kullanacağımız çakının çapıdır. CNC routerlarda işlenebilecek malzemeler için çapı 5 milimetreye kadar olan çakılara 750 W’lık spindle yeterli iken, 8 mm’ye kadar 1 kW, 12 mm çap değerine kadar 3.3 kW, 16 mm çapına kadar ise 5.5 kW’lık spindlelar tercih edilmelidir. Çelik malzemeler işlenirken bu değerler daha farklıdır.

Spindle motorlarımızın hızını ve gücünü belirledikten sonra sırada opsiyonel bir özellik olan otomatik takım değiştirme var. Bu özellik freze çakılarımızı daha hızlı değiştirmemize ve işlem sürelerinin kısalmasına yardımcı olur. Diğer taraftan bu özellik ile beraber gelen artan maliyet düşündürücüdür. Bu nedenle, sipariş öncesinde bu özelliğin gerçekten gerekli olup olmadığı mantıklı bir şekilde analiz edilmelidir. Ayrıca aşağıda yer alan videoda da detaylı bilgileri bulabilirsiniz.